Category: Days

Rekordinspelningar

October 17th, 2010

Varje söndag går jag igenom tv-tidningen för att se vad jag vill titta på kommande vecka. Egentligen är det önsketänkande att jag skulle se allt det jag tänkt. Nästa vecka är det 22 program och ungefär lika många timmar. Eftersom jag aldrig hinner titta på tv är jag optimist och programmerar dvd-recordern för alla programmen. Får jag ett par minuter över sätter jag mig ner för att titta igenom.... öh, månadens inspelningar. Fyra timmar per vecka brukar jag få ihop till att se inspelningarna.

För ett par veckor sedan började jag titta på Våra bästa år igen (såg inget i somras). Ett halvt avsnitt, sedan har jag timmar inspelade. Hur lös jag det? Jo, när jag har cirka 15 timmar Våra bästa år så tittar jag på senaste programmet. Ser jag då att jag inte missat något i handlingen, är det bara att radera de äldre 14 avsnitten. Har jag missat något spännande (jo, det kan vara spännande) så snabbspolar jag 3x hastigheten igenom inspelningarna. Då är det ljudlöst och utan textremsa. Märkligt nog hinner man ändå se vad det handlar om.

Nu skulle man kunna tro att jag kan pusta ut efter en arbetshelg, men nä. Arbete i morgon också. Som om inte det vore nog så påbörjar jag nu också hemtentan under en veckas tid. Kul, eftersom jag fortfarande inte läst två av böckerna (de enda två obligatorisaka böckerna). Så jag lär inte hinna titta på något av mina inspelningar. Sömn...? Nja, kanske.

Elva år

September 25th, 2010

Det är inte ofta jag skriver chockerande nyheter i min blogg. Men här kommer en:

Jag har inte tittat på Våra bästa år (Days of our lives) på flera månader!

Japp, jag har gett upp. Kanske det bara är tillfälligt, men jag hinner inte titta på tv.

Tv

February 9th, 2010

Hastigt och lustigt raderade jag cirka en månad med dvd-inspelat Våra bästa år. Att jag inte hinner titta gör att jag bara känner mig stressad. Så just nu känner jag mig väldigt harmonisk. Jag vet att jag inte missar något i serien. Bara jag tar upp tv-tittandet inom fyra år, för det är så långt jag vet vad som ska hända.

Just nu har jag väl bara ett måste. En tv-serie som jag vägrar missa ett avsnitt av. Mad men. Sedan följer jag annat också, men det är väldigt kravlöst.

Återanvändning

July 2nd, 2009

Min fascination för Våra Bästa År på TV3 förbryllar många, även mig själv. Men en utav anledningarna till att jag dagligen följt såpan nu i tio år är logiken, eller bristen på logik. Det är humor.

I dag kom äntligen möjligheten till att ta ett gruppfoto av tre karaktärer. Deras historia är lite småkul.

Karaktärerna från vänster till höger:
Alex North (psykiatriker). John Black (multinationell företagare). Roman Brady (polischef).

Vad har alla dessa tre gemensamt förutom att de på bilden står runt runt Marlena/Docs* sjukhussäng och trånar? Jo. Skådespelarna. Alla tre har under årens lopp spelat karaktären Roman Brady. Mannen längst till vänster var först ut. I serien omkom han som Roman Brady och skrevs ut ur serien. Men han var gift med Marlena och de träffades då han gav personligt skydd då Marlena förföljdes av Salem Stalker**. Den karaktären spelades då av skådespelaren längst till höger på bilden.

Som sagt skevs Roman Brady ut ur serien, men han kom tillbaks senare i form av en annan skådespelare. Mannen i mitten på bilden. Visst, han såg lite annorlunda ut och det förklarades med att han kidnappats (inte dött), genomgått operationer samt led av minnesförlust. Ytterligare en tid senare framkom det dock att mannen var en bedragare (om än hjärntvättad) och det mynnade slutligen ut i att han tog sig namnet John Black. Den "riktiga" Roman Brady återvände men äktenskapet med Marlena gick inte att rädda då hon föll för Johan Black och fick en dotter med honom. Roman flydde utomlands (jobbade som ISA-agent) och troddes vara omkommen (igen). När John och Marlena (efter många turer) skulle gifta sig dök dock en livs levande Roman Brady upp - med minnesförlust och i form av skådespelaren i mitten på fotot. Marlena lämnade altaret ogift. Dock gifte sig Marlena och John efter en tid.

Sånt här finner jag nöje i - alla referenser. Nu när Alex North dök upp i förra veckan var Marlenas första kommentar "jag känner igen dig". Så säger de alltid i serien när gamla skådisar dyker upp. Eller så säger de "jag känner inte igen dig" när skådespelare byts ut för en specifik karaktär.

Visst är detta humor? Om än invecklat.

* Marlena och Roman hölls fångna av onde Tony DiMera. Marlena är gift med John Black, Roman är gift med Kate Roberts. Dock innebar fångenskapen att Marlena blev gravid (troligt när man är 60 år). Hemkomna efter rymning vågade de inte berätta om tröstsexet i fångenskap, men hemligheter kommer ut. John slog ner Roman, Marlena blev upprörd, snubblade i trappan och fick missfall. Och lider nu av minnesförlust. Att tre Roman Brady dykt upp verkar inte hjälpa minnet. Det intressanta är att man ger oss återblickar där Alex North och Marlena hånglar, för att visa att de har en historik. Men de gamla 80-talsbilderna är från tiden då "Alex North"-skådespelaren var Roman Brady och gift med Marlena.

** Salem Stalker mördade Marlenas tvillingsyster Samantha. De spelades av två tvillingar. Ibland dyker de båda upp i en annan roll, som dubbelgångaren Hattie.

Triangeldramat återupptas

April 9th, 2009

Kan Våra bästa år bli mer spännande än så här? Förmodligen inte...

Stackars Abe har lite problem som följd av att han blivit blind. Tur att Lexie har Tek i bakgrunden. Nåja. Går det inte med dessa karlar så har hon ju alltid Abes son Brandon som hon redan legat med. Stackars Abe. *fniss*

Jag har bloggat lika länge som jag dagligen följt Våra bästa år. Vilket är värst? Båda delarna är vanebildande.

Daysbloggen på TV3 har en bättre bild. Som de lånat av Days.nu som dessutom har en sammanfattning av dagens program.

Julvecka - pestvecka

December 16th, 2008

Tv-tidningen för julveckan är ute. Jag har lusläst den och som vanligt finns där ingenting att slå ihjäl tiden med efter en arbetsdag. Och det är värre än så. Under juldagarna kommer TV3 inte att visa Våra bästa år. TV3 har saboterat min jul.

För någon vecka sedan gjorde de ännu en kanonöversättning. Eller om det var TV6 (nåja, de är ju samma företag). I'll help you blev Jag hör dig... I sammanhanget väldigt märkligt.

Nej, Philip är inte pappa till Claire

November 26th, 2008

Gamle farfar Shawn är död. Fejden mellan Bradys och DiMera har fått sin upplösning. Shawns syster fick barn med Stefano DiMeras pappa. Det betyder att Roman Brady är kusin med Stefano DiMera. Att Sami/Carrie/Eric är nästkusiner med EJ/Tony (EJ som snart dyker upp i Våra bästa år, svensk tv). Sami och EJ... mer eller mindre ett par.

Vem är EJ? Elvis så klart. Stefanos son tillsammans med Susan. Sonen som föddes för mindre än fem år sedan är nu en vuxen man. Tideräkningen är ju som den är i VBÅ.

Vem är sonen som Shawns syster födde? Vem är det som är halvbror till Stefano? John Black (nu kusin med Roman). Hur många identiteter har han egentligen haft? Hjärntvättad legosoldat till Stefano. Trodde att han var polismannen Roman Brady. När det visade sig vara falskt blev han präst (dock aldrig prästvigd, falskt minne, en täckmantel när han var legosoldat) och så visade det sig att han var den rike arvtagaren Alamain. Men det var också falskt och han tog sig namnet Black och blev företagsledare inom modeindustrin. Jo, ett tag var han konsttjuv också, åt Stefano. Och så är han pilot, varför minns han inte. Och nu är han alltså till hälften en Brady och hälften en DiMera.

Tja. Bo är ju inte en Brady annat än till namnet. Han är ju en Kiriakis. Shawn (inte farfar Shawn) är hälften Kiriakis och hälften Horton men heter Brady. Gift med Belle och har dottern Claire. John är morfar till Claire (svensk tv: Belle är gravid men vet det inte än). Belle är mer Brady än vad Shawn är. Ha! Och Claire är en fjärdedel (av varje) DiMera, Brady, Kiriakis och Evans.

Naturligtvis betyder det att Brady Black också är en Kiriakis/Brady/DiMera. Hm. Brady Brady?

På tal om Brady. Jo, han gifter sig med Chloe. De skrivs ut ur serien. Men Chloe återkommer då hon blivit av med Brady. Det visar sig senare att han börjat knarka och ligger på behandlingshem. Fast det får vi vänta 3½ år på. Farfar Shawns död vet jag inte riktigt - fyra år?

Hur mycket av ovan som stämmer vet jag inte. Det mesta men kanske inte till 100 procent. Jag har nosat runt på nätet och vet inte hur tillförlitligt det är.

Nu har jag inte sett Days på två dagar, så jag vet inte om det hänt än. Men Zack omkommer snart i en bilolycka. Abbys bästis Chelsea kör över Zack. Som är hennes halvbror. Chelsea är självklart Bos och Billies dotter Georgia som återuppstått från de döda. Hon dog som nyfödd för 7-8 år sedan. Nu är hon sexton år. Sa jag nått om tideräkningen i Days?

Det händer att jag tycker om att kasta ut spoilers för Days of our lives. Märks det?

My f*cking day

October 16th, 2008

Min första fridag har varit rätt så stressig. Ännu har jag nämligen inte hunnit se ikapp alla avsnitt av Våra bästa år.

En sak reagerade jag på. På dörren stod "210", ett rumsnummer. Men på engelska säger de "two ten". På svenska blir det, om man får tro våra duktiga[1] översättare, T10. Man hör alltså inte skillnad på T10 och two ten? Och man ser inte vad som visas i bild? Jag har fler synpunkter, men detta är vad jag kommer ihåg.

Jo, jag har lekt väldigt mycket med powerpoint sedan jag gick hem från jobbet i går. Det känns nästan som om jag fortfarande är i tjänst. Lycka!

I morgon bär det av till folktandvården. Det enda obehagliga med det är att jag inte får lägga in snus efter tandborstning och före besöket. Två långa timmar. Men det är mer ett mentalt trauma än fysisk abstinens, för jag känner inget behov nattetid utan klarar mig utmärkt om jag så sover i 12 timmar. Av erfarenhet vet jag att abstinens kommer först efter 13 timmar.

[1] Okej, nu var jag ironisk.

För avancerat?

September 29th, 2008

Med posten i dag fick jag årets nya upplaga av Svenska skrivregler. Senaste utgåvan var 2000 och en hel del har ändrats. Jag rekommenderar alla som skriver privat, offentligt eller å yrkets vägnar att läsa på. Till exempel fick jag i nya utgåvan lära mig att "..." skrivs med mellanslag före punkterna. T.ex.: Jag är så trött .... De som inte följer regeln är några jävl... Javisst, ja! Undantaget är när man bryter ett ord. Då kommer de tre punkterna direkt utan mellanslag före.

I det här inlägget rekommenderar jag dock inte ovan förträfflig bok till de som översätter Våra bästa år (Days of our lives). I flera år har jag beklagat TV3:s billiga och inkompetenta översättare. Dessa översättare rekommenderar jag istället godkänt betyg i svenska och engelska från årskurs 9.

I fredags översattes weak med vek. Bättre ord är väl svag? I dagens avsnitt skrev man förföljelse mördaren. Hört talas om att skriva ihop ord? Särskrivning hör inte hemma i svenskan. Inte ens namn går säkra från översättarna. Abe Carver and Thomas Edward Kramer översattes med Abe Carver och Thomas Carver. De är inte släkt. Därför har de olika efternamn i originalspråk.

Sådana här fel ser jag dagligen och de är direkt pinsamma. Mina exempel här kommer från en och samma översättare. Annars skiftar det vilka som översatt avsnitten, men de har det alla gemensamt - de är urusla översättare. Skäms, TV3! Anställ kompetenta översättare och betala för det.

Daglig spoiler Days of our lives

September 7th, 2008

Avsnittsarkiv för Days of our lives. Länk till Soapcentral.com. Min länkning täcker från dagens svenska avsnitt till och med november månad ut.

Sverige 8 september 2008: USA 15 oktober 2004
Sverige 9 september 2008: USA 18 oktober 2004
Sverige 10 september 2008: USA 19 oktober 2004
Sverige 11 september 2008: USA 20 oktober 2004
Sverige 12 september 2008: USA 21 oktober 2004

Sverige 15 september 2008: USA 22 oktober 2004
Sverige 16 september 2008: USA 25 oktober 2004
Sverige 17 september 2008: USA 26 oktober 2004
Sverige 18 september 2008: USA 27 oktober 2004
Sverige 19 september 2008: USA 28 oktober 2004

Sverige 22 september 2008: USA 29 oktober 2004
Sverige 23 september 2008: USA 1 november 2004
Sverige 24 september 2008: USA 2 november 2004
Sverige 25 september 2008: USA 3 november 2004
Sverige 26 september 2008: USA 4 november 2004

Sverige 29 september 2008: USA 5 november 2004
Sverige 30 september 2008: USA 8 november 2004
Sverige 1 oktober 2008: USA 9 november 2004
Sverige 2 oktober 2008: USA 10 november 2004
Sverige 3 oktober 2008: USA 11 november 2004

Sverige 6 oktober 2008: USA 12 november 2004
Sverige 7 oktober 2008: USA 15 november 2004
Sverige 8 oktober 2008: USA 16 november 2004
Sverige 9 oktober 2008: USA 17 november 2004
Sverige 10 oktober 2008: USA 18 november 2004

Sverige 13 oktober 2008: USA 19 november 2004
Sverige 14 oktober 2008: USA 22 november 2004
Sverige 15 oktober 2008: USA 23 november 2004
Sverige 16 oktober 2008: USA 24 november 2004
Sverige 17 oktober 2008: USA 25 november 2004

Sverige 20 oktober 2008: USA 26 november 2004
Sverige 21 oktober 2008: USA 29 november 2004
Sverige 22 oktober 2008: USA 30 november 2004
Sverige 23 oktober 2008: USA 1 december 2004
Sverige 24 oktober 2008: USA 2 december 2004

Sverige 27 oktober 2008: USA 3 december 2004
Sverige 28 oktober 2008: USA 6 december 2004
Sverige 29 oktober 2008: USA 7 december 2004
Sverige 30 oktober 2008: USA 8 december 2004
Sverige 31 oktober 2008: USA 9 december 2004

Sverige 3 november 2008: USA 10 december 2004
Sverige 4 november 2008: USA 13 december 2004
Sverige 5 november 2008: USA 14 december 2004
Sverige 6 november 2008: USA 15 december 2004
Sverige 7 november 2008: USA 16 december 2004

Sverige 10 november 2008: USA 17 december 2004
Sverige 11 november 2008: USA 20 december 2004
Sverige 12 november 2008: USA 21 december 2004
Sverige 13 november 2008: USA 22 december 2004
Sverige 14 november 2008: USA 23 december 2004

Sverige 17 november 2008: USA 24 december 2004
Sverige 18 november 2008: USA 27 december 2004
Sverige 19 november 2008: USA 28 december 2004
Sverige 20 november 2008: USA 29 december 2004
Sverige 21 november 2008: USA 30 december 2004

Sverige 24 november 2008: USA 31 december 2004
Sverige 25 november 2008: USA 3 januari 2005
Sverige 26 november 2008: USA 4 januari 2005
Sverige 27 november 2008: USA 5 januari 2005
Sverige 28 november 2008: USA 6 januari 2005

Otroliga Våra bästa år/Days of our lives

September 6th, 2008

Våra bästa år är verkligen... imponerande. Märk väl att jag inte så bra. I veckan har jag förundrats över ett par inträffade saker.

Shawn var med i en motorcykelolycka och fick ett svårt skalltrauma där man inte trodde att en operation skulle vara genomförbar då han var så svårt skadad. Men man öppnade huvudet på honom och lättade på trycket då han fått en hjärnblödning. Ett dygn senare har han skrivit ut sig själv från sjukhuset. Inget bandage runt huvudet. En lapp (typ plåster) i pannan som enda beviset på operationen. Håret är intakt, ingen rakning där inte. Visst är det otroligt? 1) Hjärnblödning, springer nu runt som vanligt. 2) Hjärnoperation där man inte rakar håret? 3) Plåster i pannan? Som sagt - otroligt.

Bo, Roman, John, Hope, Billie och Patrick var tillfångatagna och satt i en cell. Plötsligt magniticerades deras fötter till golvet då fångvakterna gick in i cellen. Fångvakternas fötter kunde promenera utan problem på golvet. Betonggolv. Skulle fångarna ha stål i skorna? Knappast. Otroligt.

Senare räddads John av sin son Brady där de försökte ta sig ut via ventilationstrummorna. John sögs nästan in i en fläkt. Jo, fläkten hackade på hans fot. Inget man fick se men efteråt förklarade han att man faktiskt kan klara sig utan sin lilltå. Men han hade skor på sig? Och de är hela trots olyckan? För att stoppa blodflödet skulle såret brännas med tändsticka. Det gjordes på en halv sekund, inget man fick se, men John gjorde inte en min. Sedan kröp de vidare i luftschaktet, förbi fläkten. Men jag såg ingen lilltå ligga någonstans? Otroligt.

Och så här fortsätter det i det oändliga. Otroliga saker inträffar. Det är detta som gör det värt att följa serien. Humor. Men det är nog inte tanken. Jag är lättroad.

Spoiler alert Days of our lives, II

September 2nd, 2008

Jag måste erkänna att det är rätt kul att delge spoilers om vad som ska hända i Våra bästa år (Days of our lives). Det som visas just nu på svensk tv gick på amerikansk 2004. Bäst är att läsa från den 11-15 oktober 2004 på Soapcentral.com. Det är nuvarande vecka i svensk tv. Varje avsnitt återges väldig detaljerat.

Ett tips till alla som hittar hit via sökmoterar; Spoiler är inget bra ord när man googlar. Använd ordet recap. Då kommer det upp fler och bättre källor.

Ett helgnöje

August 31st, 2008

Vilken natt! Lade mig med huvudvärk, vaknade ett par timmar senare med ännu värre huvudvärk, gick upp, tog Treo och Oleum Basileum, satt framför tv:n/datorn ett par timmar, mådde illa men det var Gazzy som kräktes, torkade kissespya, plockade kissebajs från golvet, lade mig igen. Det händer mer nattetid här än dagtid. Nu är huvudvärken borta men jag är ganska trött. Dags att titta på hela veckans inspelade avsnitt av Våra bästa år. Fem njutningsfulla timmar av god tv-underhållning.

Testar plugin

August 9th, 2008

Måste ju testa det uppdaterade youtube-plugin:et. Hm... Äh, det får bli intervju med Nadia Björlin. (Ex-svenskan som är med i Våra bästa år/Days of our lives).

[youtube]xZ-u5Dd-yT0[/youtube]

Och något musikaliskt... Michael Bublé?

[youtube]wvNSI4-PV8s[/youtube]

Spoiler alert Days of our lives

July 29th, 2008

Det är tydligen dags för en liten spoiler igen. Våra bästa år/Days of our lives. Många hittar hit i sitt sökande efter vad som hända skall. Vilken tur då att jag dagligen följer serien samt vet vad som händer de kommande fyra åren.

I Våra bästa år har vi precis fått beskedet att Chloe omkommit i en bilkrasch och nu ska man hålla en minnesgudstjänst. Nej, mamma Nancy ljög bara. Chloe blev skadad och vanskapt och ville att Nancy skulle säga att hon dött så inte Brady skulle sätta efter henne. Snart lämnar Brady serien men kommer tillbaka med Chloe när de gifter sig. Sedan skrivs de ut ur serien som återkommande inslag. Jag kommer inte riktigt ihåg om det är vid årsskiftet detta inträffar.

Däremot så kommer Chloe tillbaka (Nadia återkommer ständigt till Days, Kyle har gått över till annan såpa (Glamour, relativt aktuella avsnitt på TV4+).

Chloe dyker upp (här har jag inte hela bilden klar för mig), Brady kidnappas av morfar Victor och skrivs in på rehab. Denna hemlighet snappar Nicole upp som skvallrar för Chloe. (Brady var olycklig med Chloes operaliv långt från Salem och börjar knarka).

Chloe lever loppan i Salem. Hon får ett förhållande med Philip och de går i säng. Men ganska snart går hon vidare och ner i säng med Lucas (i USA juli 2008).

Ja, Philip. I de svenska avsnitten går han och Belle snart i säng. Shawn ska snart vara med i en motorcykelolycka, tappar minnet, tror att han är ihop med Jan. Shawn återvänder sedan med intakt minne, Belle är upptagen, han går i säng med Mimi (som inte är ihop med Rex). Belle blir gravid. Mimi blir gravid. Philip är inte pappa till Belles dotter (Claire), utan det är Shawn. Och till Mimis också, om jag inte minns fel. Belle och Shawn återförenas men är i dag utskrivna ur serien liksom Mimi.

Äh, det här får räcka.

Fortsättningen: Spoiler alert Days of our lives, II
Daglig spoiler till den 28 november 2008, svensk tv

Fråga finner svar

July 24th, 2008

Först Witchy woman, sedan Amazing Jerka. Nu är det min tur.

1) Vad åt du till frukost?

Kellogg's Special K Red Berries med mellanmjölk.

2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv. Obs! Bara du själv får figurera på bilden.

Finns på Flärdfula bilder.

3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?

Snigel.

4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...

Bärbar i silver.

5) När var du arg senast?

När arbetsgivaren påstod att man inte kan arbeta med ms. Märkligt uttalande då arbetsgivaren är sjukvård. Och då sköterskor och läkare finns med ms hos samma arbetsgivare och de anses kunna arbeta.

6) Ditt bästa minne från skoltiden?

Om man med skoltiden menar grundskolan så finns där inga goda minnen. Mobbad, utstött och retad i nio långa år.

7) Ditt sämsta minne från skoltiden?

Se svaret på fråga 6. Det säger väl allt?

8) Yoga eller löpning?

Jag tycker inte om att titta på någon av dem som utövar.

9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?

Inte glad i kött, föredrar fisk.

10) Vilka tidningar läser du regelbundet?

Göteborgs-Posten och Dagens Medicin. Plus nätupplagor av Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och Aftonbladet. Orka länka!

11) Favoritkaraktär i deckare? Böcker, teve eller film...your choice.

Deckare är den tråkigaste genren jag känner till.

12) Teveprogram du aldrig missar? Och om du gör det så ser du till att spela in eller kollar reprisen.

Våra bä... äh, ni vet.

13) Vem är du avundsjuk på? Eller vilka.

Jag är avundsjuk på dem som spontant kan göra något utan planering. Själv får jag planera allt minutiöst p.g.a. hälsa och katt.

14) Din bästa revansch?

Bevisa by doing att jag visst har ett egetvärde trots ms.

15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?

De sämsta har jag bakom mig.

16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta? Orsak?

Panerad schnitzel. Mår illa bara jag tänker på det. Och sedan försöker jag undvika sådant jag inte tål.

17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?

Snack och snack. Jag skulle vilja ge vänsterpolitikerna en bitchslap för dåligt omdöme.

18) Kaffe eller te?

Kaffe, annars får jag huvudvärk. Te när jag mår illa.

19) Skostorlek?

Omkring 46-47.

20) Hur ofta är du på IKEA?

En gång vart femte år, typ.

21) Om du hade fem miljoner över....vad skulle du då köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...

Påminner lite om Brewsters miljoner, va? Men för så lite pengar skulle jag nog köpa en lyxrenovering av lägenheten och diverse tekniska prylar.