Category: YouTube

24

December 1st, 2010

Då jag inte firar jul och tycker att det är något som känns ganska onödigt, så tänkte jag uppväga det genom att varje dag fram till julafton skriva med jultema. Ungefär som en adventskalender. Det intressanta blir om jag kan fylla 24 dagar med någon julig anknytning.

Dag 1 - julmusik

Jag har ingen aning vilken radiokanal jag har inställd på jobbet, men det har spelats julmusik hela dagen. Riktig gamla klassiker, lite nyare klassiker och totalt värdelösa låtar (Carola, Britney).

Men där är en låt jag ännu inte hört i år. Nej, de spelar den väl aldrig på radion. Första gången jag hörde låten kastade jag genast ut den här i bloggen (då nätdagbok, 1999). Den juligaste låten av dem alla!

[youtube]euX_YpU-tR8[/youtube]

Jag är medveten om att man länkas vidare till Youtube.

Glee Glue

November 3rd, 2010

Hittills i år har jag haft 64 inplanerade möten/samtal/föreläsningar på jobbet. Jag misstänker att det blir fler än så eftersom året ännu inte är över. Förstår ni att jag aldrig hinner jobba?

I dag hämtade jag min dvd-box med Glee och har hunnit se tre avsnitt hemkommen från jobbet. Men dygnet är inte slut än, så jag lär hinna se fler avsnitt. Jag får passa på i kväll nu när jag har höstlov från universitetet.

Det jag inte känner igen hos mig själv i dag är att jag tappat geisten totalt. Trots den långlediga helgen så känner jag mig väldigt trött och sliten (inget nytt, va?). Anledningen känner jag till och den tog jag upp på dagens utvecklingssamtal. För många drar i mig från för många håll. Jag känner mig otillräcklig. Så jag tappar sugen bara av att komma innanför dörrarna på arbetet, för jag vet att oavsett vad jag gör så är där alltid någon önskan jag inte kan uppfylla. Främst min egen önskan om att göra ett gott arbete.

Äh, känns som det är dags för lite Glee.

[youtube]sefQqCMusJI[/youtube]

Humoristisk serie, men... Det känns också som en korsning mellan En värsting till syster och Körslaget. Vilket alltså inte är en fördel.

Låt mig sova

October 14th, 2010

I dag har jag sovit väldigt gott förutom när en rekryterare ringde mig. Dock vägrar jag säga upp en fast tjänst för att arbeta i tio veckor. Mitt svar:

[youtube]pc0mxOXbWIU[/youtube]

Blir det bättre?

October 8th, 2010

It gets better project på Youtube växer. Små videosnuttar där (mestadels) homosexuella karlar, kända som okända, förklarar att mobbningen under uppväxtåren blir bättre och att man ska uthärda. Detta efter ett antal självmord i USA skett där killar i (yngre) tonåren tagit livet av så då det blivit för tufft. Jerry hakade på trenden för någon dag sedan, men efterlyser fler svenska videosnuttar.

Jag tycker att detta är mycket beundransvärt. Vuxna förebilder mot mobbning behövs. Särskilt från dem som vet hur utanförskap kan förgöra människor, men också gör en stark, modig - och vuxen.

En av filmerna jag sett (minns inte vilken) hade en fin beskrivning. Som skolungdom är vi ett kollektiv och mobbning uppstår lätt. Men det betyder inte att det är något bestående. Som vuxna blir vi mer individer och behöver inte alls ha skolårens kollektiva tänkande som ett rättesnöre för vad vi tycker, tänker eller agerar utifrån. Därför blir det också bättre. Ett tips i samma video som jag är lite skeptiskt till, men som jag absolut förstår, är att man i skolan ska anpassa sig till den kollektiva normen och inte sticka ut. Fördelen är kanske fysisk överlevnad (med tanke på självmorden), men hur är det med den mentala överlevnaden? Jag skulle nog vilja tillägga att man måste få vara sig själv och sann mot sig själv någonstans. Bland vänner man litar på. Med familj som stöttar. Eller men annan/andra där man får utlopp för sin personliga utveckling.

Det jag hade tänkt skriva om har jag nästan glömt. Själv gör jag ingen motsvarande videosnutt även om jag kan känna igen mig. Mobbningen var dock utav annan karaktär när jag växte upp. Den hade ingenting med sexualitet att göra. Den handlade enbart om.... Öh, jag minns inte vad man kallade mig för. Tjockis? Jag minns inga andra öknamn. Det jag istället minns är utanförskapet. Att aldrig få vara del av en gemenskap. Att aldrig ha kompisar i skolan. Det märkliga är att de som inte ville kännas vid mig under skoltid umgicks jag frekvent med på min fritid. Åtminstone tills det var dags att börja ta på disco. Då ratades jag även på fritiden och jag blev plötsligt väldigt ensam.

Hur tog jag mig ur detta? Min motfråga - har jag någonsin tagit mig ur det? Jag blev vuxen. En asocial vuxen. Nej, det stämmer kanske inte med asocial, för jag är väldigt social. Men jag har svårt för att umgås med andra på ett privat och personligt plan. För jag är väl fortfarande rädd för att bli ratad.

Plötsligt inser jag att detta inte hjälper. Jag har inga uppmuntrande ord att ge dem som mobbas i dag, oavsett anledning. Jag blev starkt men tror att jag alltid varit det, att det är ett personlighetsdrag. Det är inte positivt då jag i många fall är känslokall (inte känslolös). Kanske jag också har ett drag av förakt genom mina erfarenheter? Relationer är inte allt, för jag har aldrig kunnat lita på mina relationer. Där har alltid funnits ett bäst före-datum. Som satts på mig. Åtminstone känns det så efter det jag varit med om. Två förlorade relationer har jag genom åren sörjt. Sörjt väldigt svårt även om jag kommit över det nu. Men spåren finns kvar.

Kanske det är så att jag fortfarande bearbetar det jag varit med om. Mobbning är mer än glåpord. Det är också vad man uppvisar i bemötande, eller brist på bemötande. Som jag tidigare sagt (tidigare under åren i bloggen), så är jag sällan lyssnad till. Det verkar väldigt lätt att ignorera mig, inte ta mig på allvar. Varför vet jag inte riktigt. Eftersom det fortsätter år efter år, så måste det var någon egenskap hos mig som får den effekten. Dock måste jag säga att det blivit bättre. Med stigande ålder har man börjat ta mig på allvar även om jag fortfarande måste bevisa allt jag gör eller säger. Eller handlar det mer om att man har fördomar mot mig p.g.a. min vikt? Ingen aning.

Klart det blir bättre! Ungefär som grader i helvetet. Åtminstone om jag ser till mitt eget liv. Frågan är vilket ansvar jag själv haft.

Avslutande ord: Jag tror kanske inte att mobbning allena gjort mig till den jag är. Man går inte glömma dödshoten. Flykten. Alkoholismen. Övergivenheten. Som också är svek, precis som mobbning. Ack, där har varit så mycket svek...

Något nytt

August 9th, 2010

Ljud och bild är inte synkade, but so what?!

[youtube]YHCzZfkl1-0[/youtube]

Beauty in the world

July 29th, 2010

Tror minsann att jag behåller dagen för mig själv.

[youtube]0qX7ZsxD3Ik[/youtube]

The Postman Call

July 13th, 2010

När det ringde på dörren kl. 14.20 visste jag precis vad saken gällde. Mycket riktigt stod min brevbärare där med en leverans. Jag var lite rädd att jag själv skulle behöva hämta paktet i morgon, men jag hade tur. Jag var hemma och behövde bara i all hast dra på mig ett par byxor (jag har 28 grader inne - man går inte runt i byxor då). Tidigare har jag nämnt att jag kör med dvd-filmer sommartid. Tanken var att jag i år enbart skulle köra med långfilmer istället för tv-serier. Men suget blev för starkt. Dyra dvd-skivor men jag får det fraktfritt eftersom mitt Mecenatkort fortfarande gäller (fördel att vara student). Därför kostade jag mig på säsong 1 och 2 (av 7) av Star Trek: Voyager. Behållningen är Captain Janeway och The Doctor. Tyvärr får jag vänta ända till säsong 4 innan Seven of Nine dyker upp.

Jo, jag såg serien när den gick på tv (okej, TV4 Sci-Fi sänder den, men jag har inte den kanalen), men minns inte så mycket. Det har gått femton år sedan serien började sändas (1998 i Sverige).

Som sagt ser jag på dvd sommarnätter när jag inte kan sova. I dag har jag kunnat se fem avsnitt eftersom vädret varit så uselt. Fuktigt, hett och åskskurar (utan åska trots att de lovat det nu i flera dagar).

[youtube]qBDaRul1gT8[/youtube]
Seven of Nine och The Doctor.

Plågsamt

June 15th, 2010

I ungefär en veckas tid har jag plågats av en låt som sätter sig på hjärnan. Frågan är om det är årets sommarplåga.

[youtube]7E9Ed9DUQoQ[/youtube]

Om en vecka kommer de till Göteborg på sin turné. Tror inte att jag kommer att gå dit. Vad jag kan förstå så är det två dj:s. Klubbmusik?

Yolanda Be Cool & DCUP, We No Speak Americano.

30-dagarsutmaningen, dag 23

June 5th, 2010

Ännu en svår dag i 30-dagarsutmaningen.

Dag 23: En YouTube-video.

Det är inte ofta jag befinner mig på YouTube. Där är så mycket skit. En jungel att hitta i. Samtidigt finns där mycket informativa filmer, som ICD iCamp. Men det är bara intressant för mig och i mitt arbete.

Nu när jag suttit och försökt hitta något värt att dela med sig av, så sökte jag på vinst och förlust på Socialstyrelsen och fick upp ett inslag från Rapport som Kungliga Biblioteket lagt ut.

[youtube]3bWFqwQRVdU[/youtube]

Inslaget är 25 år gammalt. Det enda roliga i sammanhanget var att RFSL representerades av min namne Gardell.

Och ska jag säga något om Socialstyrelsens arbete av i dag? De är betydligt mer medgörliga vilket i vissa sammanhang kanske inte ska ses som något positivt. Ibland blir jag förfärad av beslut som tas på känslomässiga grunder av en statlig myndighet.

30-dagarsutmaningen, dag 1

May 14th, 2010

Det är dags för mig att besvara listan från 30-dagarsutmaningen.

Dag 1: Din favoritlåt.

Min första tanke är att det är omöjligt. Jag förverkar låtar på löpande band. Det som är bra i dag håller inte i morgon. Några guldkorn stannar kvar, men är de egentligen favoriter? Är där verkligen en låt som är så mycket större än andra? När jag pratar om guldkorn så innebär det bara att jag kan återvända till gamla låtar, men bara om jag är i rätt sinnesstämning vid tillfället för en specifik låt.

Jag har verkligen funderat. Och jag funderar fortfarande. Snabbt spelar jag i mitt minne upp alla låtar jag någonsin hört. Är där någon som sticker ut? Jo, faktiskt. Kanske inte det man hade tänkt sig.

[youtube]iSw7CcAXPWk[/youtube]

[youtube]A9eAKcE0Mnc[/youtube]

[youtube]bTvJdpkdLiw[/youtube]

[youtube]yftOy8kz7aE[/youtube]

[youtube]AwUZVkKfE70[/youtube]

[youtube]VzV9QExGFQs[/youtube] (Inte officiell video)

[youtube]Xy-wRlC8qg8[/youtube] (Inte officiell video)

En annan favorit som inte finns på YouTube är Fredrik Kempes Jerusalem, men den finns på Spotify.

Ett urval. Ingen är bättre än den andra då det hela handlar om sammanhang.

Självklart har jag favoritlåtar utav i dag. Men de känns inte relevanta då jag inte vet om de kommer att förbli favoriter.

Gaggig

April 30th, 2010

Det kan inte hjälpas. Jag måste erkänna att jag beundrar Lady Gaga. Tyvärr blir man snabbt trött på låtarna, men hon fullkomligen spottar ur sig låtar. Jo, hon skriver sina egna låtar. Bra låtar. Jag kan förstå att ungdomar av i dag inte riktigt vet vem Madonna är och tycker att hon är en gammal tant. Ändå ser jag likheterna. Madonna stod också för något nytt när hon dök upp och var trendsättare för mode. Men vad Lady Gaga har för stil vet jag inte riktigt. Har hon stil? Klass?

Här är alla hennes stilar från musikvideon Telephone.

Och här är musikvideon. Regi: Jonas Åkerlund.

[youtube]EVBsypHzF3U[/youtube]

Ja, äntligen fungerar Youtube på min blogg igen!

SYTYCD

August 8th, 2009

Ännu en gång har jag sett en imponerande uppvisning i So you think you can dance. Brandon och Janette är dansanta tjuvar.

[youtube]1u5v99Kt5as[/youtube]

Och jag gillar musiken. Roisin Murphys Ruby Blue.

Flashback

July 14th, 2009

Plötsligt dök ett minne upp. För snart 30 år sedan gillade jag och en kompis att lyssna på Donna Summers Romeo (från Flashdance). Vi satte LP-skivan på 45 varv. Vi var lättroade. Vi var barn.

Men det gjorde verkligen låten bättre än vad den var, upptäcker jag nu.

[youtube]fpul8B0_bhM[/youtube]

620 låtar i min iPod

July 8th, 2009

Sedan det underbara eurovisioneländet i maj har jag inte aktivt lyssnat på musik. Jag har inte hunnit. Tiden då jag kunde sitta med min iPod på jobbet är förbi då mina öron numera (efter fyra år) är upptagna med att skriva journalhandlingar utifrån läkardiktat. Mig gör det inget, för det är väldigt uppfriskande att ha återtagit en del av min grundanställning. Nu under sommaren har jag släppt mina ordinarie uppgifter för att vara skrivhjälp. Efter väldigt många års frustration har arbetsglädjen kommit tillbaka. Dels för att jag nu har så skiftande arbetsuppgifter, men också p.g.a. att jag börjat få cred mitt jobb. Gudarna ska veta att jag kämpat, marknadsfört mig, lagt mig i, haft synpunkter, engagerat mig och så vidare. Samtidigt som jag försöker prestera på topp.

Nu gled jag från ämnet. Musik. Nu håller jag på att trappa ner inför semestern och har därmed lyft upp min iPod från det hörn där den legat och samlat damm de senaste månaderna. Samtidigt tyckte jag att jag behövde ladda den med lite nytt material. Tidigare laddade jag ner från cdon.com men är överlycklig för att iTunes finns.

Så vad har jag laddat min iPod med för nytt? Jo, min stora favorit som alltid har en hög mysfaktor i sin techno med gamla samplingar. Moby. Och skivan Wait for Me. Därför gillar jag iTunes. Där finns ofta bonuslåtar när man köper hela album. Vad jag kan säga om Wait for Me? Den känns som den naturliga fortsättningen på Play, den bästa skiva Moby någonsin gjort.
På Wait for Me finns en märklig låt (Pale Horses), men texten tilltalar mig. Den är mörk. Jag kan relatera till den. Refrängen är en upprepning av frasen "All my family died". Deprimerande, vilket också har sina fördelar.

Moby var ett impulsköp som jag inte hade tänkt mig. Att jag skulle köpa albumet var jag på det klara med, men inte just nu. Mitt mål med nedladdning var något helt annat. Följande två låtar.

Covern:
[youtube]DE9IchvpOPk[/youtube]

Originalet:
[youtube]Dr1szbYNMnY[/youtube]

Anskrämlig låttext som låter fullt acceptabel med Milow. Första refrängraden kan jag skriver under på, men den andra? Det handlar trots allt om en strippa och vad man kan göra med henne. Och att hon gillar det.

Ayo, I'm tired of using technology,
Why don't you sit down on top of me?

Make your own kind of music

June 21st, 2009

40 år sedan.

[youtube]PEQxEJ5_5zA[/youtube]

Låten inledde säsong 2 av Lost. Jag har bara tre avsnitt kvar på dvd nu. Det intressanta är extramaterialet samt att jag endast följde Lost sporadiskt första åren eftersom jag störde mig på återblickarna. I en kommentar på dvd:n förklarade man varför man har Mama Cass låt med. De ville ha en töntig och käck låt som skulle vara en kontrast till det mörka och skrämmande som Lost är. Det lustiga är också att de ville ha en okänd låt som skulle vara drygt 30 år gammal. Men är låten verkligen töntig och käck?

Millennium

June 19th, 2009

För tio år sedan fanns det en undertryckt panik. Då var vi så nära millennieskiftet och man kände spänningen. Det var något märkvärdigt vi skulle få uppleva. Jag förstod väl själv aldrig hypen riktigt, men just ordet millennium förekom överallt. Ofta var det dessutom felstavat i media (millenium). I dag är det väl inte många som tänker på millennieskiftet, nästan tio år har gått. Hur märkvärdigt var det egentligen då på nyårsafton? Och inträffade allt det där som profetian förtäljde? Jorden undergång. Rymdvarelser skulle göra sig synliga för oss. Eller vad man nu i vissa kretsar trodde.

Vad associerar jag till millennium i dag? Två saker. Låten med Robbie Williams samt tv-serien med Lance Henriksen. Tv-serien skrev namnet MillenniuM. Två stora M. Romerska siffror för 2000. Det tyckte jag var lite underfundigt.

I övrigt betydde millennieskiftet ingenting för mig. Varken före eller efter. När jag var liten brukade jag fasa lite inför år 2000 eftersom det skulle innebära att jag var 30 (kändes avlägset - lika avlägset nu bakåt känns det som). Och all den teknologi vi skulle ha i form av flygande bilar och kolonier på månen eller andra himlakroppar.

Men en sak undrar jag. Hur löste man millenniebuggen? Den som skulle få alla kärnkraftverk att explodera och flygplan att falla ner från himlen? Uppgraderade man datorernas årtal från två till fyra siffror? Struntade man i det och inget hände? Eller exploderade några kärnkraftverk och flygplan föll ner från himlen som jag inte hört något om? Rent konspiratoriskt kan det väl vara så att rymdvarelserna skyddat oss alternativt dolt dessa katastrofer för att inte skapa panik? Hm.

Och nytt millennium blev det först 1 januari 2001. Det var då vi gick in på tredje* årtusendet. Som vi själva markerat genom att hitta på en tidpunkt som vi satt till år 0 för Jesu födelse. Trots att det inte stämmer. Samt, varför skulle allt magiskt kretsa kring hans födelse och händelseutveckling några tusen år senare? Och om man nu var så orolig för år 2000 - vad händer år 1000 som var så märkvärdigt och omvälvande?

Tänk så mycket år 2000 gav upphov till. I form av spekulationer.

* Markoolio hade fel som sjöng om millennium 2. Den 1 januari 2000 var 999 år efter millennium 2.

[youtube]bx5dCD90vB8[/youtube]

Observera att Markoolios låt stavas Millenium 2. Ett n... för lite.

Mitt val

May 23rd, 2009

I morgon ska jag rösta i EU-valet. Det kan jag göra på jobbet där man kan lämna sin förtida röst under veckans alla dagar. Jag såg det i dag när jag utforskade miljön lite mer innegående på jobbet. Och nog tror jag mig veta vad jag ska rösta på. I och för sig blir det en chansning, men informationen har varit väldigt mager. Det verkar som om politikerna förmodar ett lågt valdeltagande och därmed struntar att gå ut med något budskap. Bara det skulle straffa ut dem som valbara.

Kanske jag borde tillägna dem denna sång:

[youtube]Qg7jA-H-jMo[/youtube]

Efterdyning ESC

May 17th, 2009

Nej, jag har inga problem med att Norge vann schlagereländet. Jag uthärdar låten i sig, men sången är bedrövlig - på den punkten kommer jag aldrig att ändra mig.

Nu börjar väl klagolåten för Sveriges del, den om vad vi gör för "fel" som aldrig vinner och alltid hamnar så långt ner i resultatlistan.

Alltså.

1. Det är över fyrtio länder som röstar i finalen.
2. Till final går 25 länder.
3. Vi vann för tio år sedan.
4. Vårt bidrag i år skrevs av Fredrik Kempe, precis som förra året då vi kom på plats 18.

Självklart kan vi inte falla alla i smaken, särskilt inte som det faktiskt finns bättre låtar att rösta på än det vi skickar. Ser jag till de bidrag vi hade i melodifestivalen så tror jag inte att där finns ett endaste som skulle komma på en högre placering än Malena. Vi hjälper hellre andra länder med deras bidrag. Arash var dessutom missnöjd med tävlingens upplägg i Sverige. Så han gjorde rätt som flydde till Azerbajdzjan. En imponerande tredjeplacering.

Ändå kan man inte säga att öststatsländernas kompisröstning skulle påverka (alla länder kompisröstar). Man får väl ändå säga att det blev väldigt nordiskt i topp med Norge och Island.

Om där nu är över fyrtio tävlande länder tycker jag att vi har en bra statistik om vi vann för tio år sedan. Hur många länder har egentligen vunnit mer än en gång sedan ESC utökades med antal länder? Vår tid kommer nog igen, någongång. När vi har något vettigt att skicka.

Ja, jag tror att vi har två problem. Det är inte de bästa låtana som skickas in till melodifestivalen. Och vårt omständliga upplägg med deltävlingar, andra chanser, jury- och telefonröster. En soppa.

I går röstade jag på fem låtar. Dock har jag två favoriter.

Sjätteplacering:

[youtube]fOsmEO_osXQ[/youtube]

Sjuttondeplacering:

[youtube]cFRfHKUlS18[/youtube]

Finland gillade jag inte även om de var duktiga. De kom på jumbo. Det förtjänade de absolut inte.

Norden:
Placering 1: Norge 387 poäng (i semi 2 fick de placering 1 med 201 poäng)

Placering 2: Island 218 poäng (i semi 1 fick de placering 1 med 174 poäng)

Placering 13: Danmark 74 poäng (i semi 2 fick de placering 8 med 69 poäng)

Placering 21: Sverige 33 poäng (i semi 1 fick vi placering 4 med 105 poäng)

Placering 25: Finland 22 poäng (i semi 1 fick de placering 12 med 42 poäng - juryn fick med Finland och slog ut Makedonien* som annars skulle fått tiondeplatsen av de som gick till final)

Resultatlistan.

* Makedonien hade hårdrock - vilken ironi. Ett koncept Finland övergett och som visade sig vara ett misstag i slutändan.

PS. Läste lite kommentarer i USA. De konstaterade att vi i Europa som vanligt röstade fram ett töntigt bidrag och att Alexander Rybak är han med de sjungande ögonbrynen.

Allsång

May 10th, 2009

En av mina favoritlåtar som jag brukar sjunga till. Det är väl dags att ladda upp inför Eurovision Song Contest på tisdag...

Je suis une poupée de cire
Une poupée de son
Mon cœur est grave dans mes chansons
Poupée de cire poupée de son

Suis-je meilleure suis-je pire
Qu'une poupée de salon
Je vois la vie en rose bonbon
Poupée de cire poupée de son

Mes disques sont un miroir
Dans lequel chacun peut me voir
Je suis partout à la fois
Brisée en mille eclats de voix

Autour de moi j'entends rire
Les poupées de chiffon
Celles qui dansent sur mes chansons
Poupée de cire poupée de son

Elles se laissent seduire
Pour un oui pour un nom
L'amour n'est pas que dans les chansons
Poupée de cire poupée de son

Mes disques sont un miroir
Dans lequel chacun peut me voir
Je suis partout à la fois
Brisée en mille eclats de voix

Seule parfois je soupire
Je me dis a quoi bon
Chanter ainsi l'amour sans raison
Sans rien connaitre des garçons

Je suis qu'une poupée de cire
Qu'une poupée de son
Sous le soleil de mes cheveux blonds
Poupée de cire poupée de son

Mais un jour je vivrai mes chansons
Poupée de cire poupée de son
Sans craindre à la chaleur des garçons
Poupée de cire poupée de son

[youtube]b46d_zk5CKI[/youtube]

Texten jag fann på nätet var inte helt korrekt, så jag ändrade den. Nu ska det stämma. N'est-ce pas?

Sådana som vi är

April 3rd, 2009

[youtube]mLtHQE9TcY8[/youtube]

Schyssta killens sång, Loke.

Okej, jag läser Edith Södergran ändå.

Film med Gazzy

April 1st, 2009

Nu finns Gazzy på YouTube.

[youtube]jHZSHEtp6Sg[/youtube]

Hon blir tokig när cd-luckan stängs på den bärbara datorn. På slutet blev det lite våldsamt då hon fick tag på handlovsremmen till kameran.

Logiskt

March 14th, 2009

Föga överraskande slutade schlagereländet på enda möjliga sätt. En vann.

Folkets röster avgjorde och man var lika eniga som i delfinalerna. Jurygrupperna däremot spretade och kunde inte bestämma sig för att hålla en enhetlig linje, vilket jag tolkar som att jag hade rätt. Årets bidrag var urusla och hur väljer man då något som är "bäst"? Jurygrupperna består bl.a. av branschfolk.

Därför var det så lätt för folkets röster att köra över jurygruppernas val. Jag hade verkligen blivit skräckslagen om Sarah Dawn Finer vunnit eftersom hon fått kämpa sig igenom Andra chansen och alltså inte hade folket med sig. Att Caroline af Ugglas kom på silverplats kanske också kan tyckas märklig då också hon fick ta sig via Andra chansen, men där har vi en låt, en röst och en personlighet som växer - något jag sagt hela tiden.

Men jag är ändå skräckslagen. Jag har absolut inget emot La voix med Malena Ernman. Den är helt okej. Däremot är frågan om det gör någon skillnad i ESC när årets upphovsman är den samma som förra året - Fredrik Kempe. Och då hamnade vi på 18:e plats.

Sedan kanske man också ska fundera på hur det kan komma sig att en inplockad joker går och vinner. Visar det inte också på att vi inte skickar in tillräckligt bra bidrag till tävlingen? Ett beställningsjobb vinner.

Jag har också hört det där argumentet att vi måste finna en vinnarlåt som dessutom kan ta hem hela Eurovision. Varför? Vår inhemska final är väl den vi värdesätter mer? Ser man till skivbranschen här i Sverige är man bara intresserad av den nationella marknaden. Majoriteten av bidrag ligger på listor över hela året och genererar pengar. Varför satsa på osäkra kort att skicka ESC där vi, även vid eventuell vinst, inte får någon utlandsmarknad försäljningsmässigt. Så jag förstår att det är samma upphovsmän år efter år i mer än ett bidrag. Pengarna finns i landet - inte i övriga Europa. Fokus kommer alltid att ligga på vår egen marknad och därför låter bidragen samma år efter år. Vi har sopat in oss själva i ett hörn. Och med "vi" menar jag svenska musikbranschen. För vi vill ha det så här.

Min favorit slogs ut ganska tidigt. Sverige är inte redo för bossapop. Maja Gullstrands bidrag Här för mig själv var i mitt tycke årets bästa låt. Och Caroline därefter.

[youtube]8E5vrELnP4c[/youtube]

Har ni märkt?

March 2nd, 2009

I årets melodifestival har Fredrik Kempe fått med fyra låtar. Två har gått till final (La Voix, Malena Ernman samt Hope & Glory, Måns Zelmerlöw) och två till Andra chansen (You're not alone, BWO samt Moving on, Sarah Dawn Finer).

[youtube]ifTgHG-pU4Y[/youtube]

Jag saknar hans solokarriär. För mycket låtskrivande till melodifestivalen. Men man får väl se det som en bedrift att årets fyra mellolåtar gått så långt, att ingen ännu slagits ut. Förra året gick det hela vägen med Hero. Och tvärstopp i Eurovision Song Contest.

Undrar vad som händer kommande två veckor. Vinner ingen av låtarna kanske han kan återgå till sin solokarriär som popartist? Eller är han bara ute efter pengarna som låtskrivare? Det verkar vara en säker inkomstkälla att få med flera låtar i melodifestivalen och utan att behöva ta en ton.

YouTube-låten: Jerusalem

Finito

January 20th, 2009

En åttaårig era är äntligen till ända. Precis som många andra bloggare stämmer jag in i följande sång.

[youtube]PZTp8eCi3Oc[/youtube]

Na na hey hey (kiss him) goodbye, George W Bush!

Matt Alber

December 13th, 2008

Matt Alber var en överraskning för mig. En amerikansk blogg länkade till honom och nu sitter jag här med Matts skiva. Den är inte utgiven i Sverige så jag fick snällt registrera mig på iTunes och ladda ner skivan därifrån. Väldigt värt besväret, för det har tagit mig hela kvällen att söka fram mer information om denne artist, leta skiva, ladda ner, föra över till iPod och sedan lyssna, lyssna och lyssna. Det är inte ofta jag hittar en nyhet som jag gillar*.

Vem han är? Amerikan, strax över 30 år, bröllopssångare, skriver låtar med sin bror, debutskivan har han spelat in hemma på sina datorer. Jag kan inte säga att han sjunger perfekt då många ord är oartikulerade, men som låtskrivare är han bra plus att hans texter handlar om hans liv. Ett biografiskt album. Soft musik med mycket piano och stråkar.

Jag hoppas hans skiva kommer till Sverige så kanske fler får upptäcka honom. I väntan gör jag mitt bästa att sprida kunskapen om hans existens.

[youtube]q-Vjl46hkIw[/youtube]

* Årets andra nedladdade album.

Me like!

December 13th, 2008

[youtube]CpP4GojN8uA[/youtube]

Matt Alber

I helgen som var

December 8th, 2008

I lördags besöktes jag av Snigel med väninna för en gemensam lunch. Låt mig få säga att jag blev förvånad när Snigel gav mig en present med vitt papper och blåa snören. Jag förstord ju varför, men inte varför. Den finskinspirerande presentomslaget berodde naturligtvis på 1) jag är halvfinn och 2) det var Finlands självständighetsdag. Det jag inte förstår är varför man ger obetydliga mig en present? Missförstå mig gärna, men inte här och nu. Jag uppskattade verkligen gesten och innehållet. Presenten var proppad av finska godsaker - verkligen godsaker. Finskt lakrits, finsk senap, Koskenkorva med mera.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tacka. Kanske med en fin jullåt tillägnad Snigel? :>

[youtube]3354flS1KJs[/youtube]

Nej, det var för elakt. Nu ska jag vara snäll. Här kommer min klara favorit av jullåtar.

[youtube]F8BH4M9V1N8[/youtube]

Tack, Snigel, för den fina presenten!

Tv-minne

November 18th, 2008

[youtube]42cRLsZ4Qmw[/youtube]

Abba

October 27th, 2008

Jag tillhör inte den skara av människor som tycker att Abbas musik är gudasänd. Det är till och med så att jag föredrar andra artisters covers om jag nu måste lyssna till Abba-musik. Min första skiva var en singel och det var svenska versionen av Ring, ring. Den har jag fortfarande. Jag minns när de vann ESC 1974, ett av mina första tv-minnen. Sedan har jag faktiskt inte lyssnat på Abba förrän Abba Gold kom samt då Erasure gjorde sin Abba-esque-EP. Däremellan (mellan 1974 och 1993/1992) var det töntstämpel om man gillade Abba, men jag lyssnade inte ens i hemlighet. Men Abba är en del av vårt svenska musikarv, så jag har naturligtvis inte undkommit låtarna. Inte ens när Abba Teens låg på topp.

Ändå tar jag mig i kragen och försöker skriva ihop en topplista över mina tio ”favorit”-låtar. Trots allt har ju Jerry och Carra gjort motsvarande. Skillnaden är att jag listar bäst först.

1. [youtube]G8bm6XlxuCY[/youtube]
Fernando

2. [youtube]ZEbZqnC2oN4[/youtube]
Ring Ring (på engelska)

3. [youtube]3Ji183hhD7E[/youtube]
The winner takes it all

4. [youtube]hFY7k-FPRms[/youtube]
Super trouper

5. [youtube]f19GKcZU1vg[/youtube]
S.O.S.

6. [youtube]SYqYYnxhtgo[/youtube]
The day before you came

7. [youtube]TJ2hoghGh24[/youtube]
Slipping trough my fingers

8. [youtube]5eoDjKcZamM[/youtube]
Our last summer

9. [youtube]8vUTSHlcYbc[/youtube]
Honey Honey (på svenska)

10. [youtube]EfWbXobO92w[/youtube]
Hasta Mañana

Men den verkliga vinnarlåten framföredes inte av Abba.

[youtube]19PempjBpVs[/youtube]

Sorry. Jag började blogginlägget med ”jag”.

Morgon med MTV

October 16th, 2008

Om det tagit mig tre månader att upptäcka en låt, måste det betyda att jag inte är särskilt... hipp. Åtminstone var det tre månader sedan låten publicerades på Youtube av EMI. Swingflys Singing that melody. Jag råkade hamna mitt i låten när den visades på MTV nu på morgonen. Och fastnade av två anledningar. 1) Jag kände igen rösten. 2) Videon är inspelad på Göteborgs gator (Avenyn). Det första jag såg var en spårvagn (5:an) och var därmed tvungen att kolla upp detta.

Låten sätter sig. Sånginsatsen... Låt mig säga att allt är bättre än Håkan Hellström[1].

[youtube]_pG_-dd58Ew[/youtube]

Och jag kände igen rösten från Teddybears STHLM och låten Hey boy (finns på Youtube men går inte att länka).

[1] Jag vet att Håkan blir sur av att höra sånt eller att man klagar på hans sånginsats. Men han behöver inte bry sig. Han har sin skara av hjärndöda fans som också är tondöva, samt att han alltid i GP får högsta betyg för sina konserter. Han får vara nöjd med det.

Kanske för tidigt

September 22nd, 2008

Jaha. Den låt som spelar på klockradion när jag vaknar lär förfölja mig hela dagen. Det kunde varit värre. Men den är ju tillräckligt enerverande. Särskilt när klockan är 05.

[youtube]F6P8Zxn5VpY[/youtube]
The Verve - Love is noise

Besvikelse

September 10th, 2008

Kl. 08.30 satt jag i soffan och väntade på jordens undergång (som om jag brydde mig - jag har haft migrän sedan i lördags). Tji fick jag. Jag hoppades åtminstone på att Alperna skulle implodera in i ett svart hål, för vi behöver det. Nu när isarna smälter riskerar vi att drunkna när havsytan stiger, men finns där en hålighet där Alperna en gång stod skulle vattnet rusa dit och rädda oss alla. För vem behöver egentligen Schweiz? Det enda som finns där är bankkonton som jag ändå inte har tillgång till. Och efter ESC 2006 har de absolut inget existensberättigande.

[youtube]gbMtSfCIDsU[/youtube]

Jo, det är såna här ljusa stunder jag har på jobbet när jag pedagogiskt förklarar nyttan med elände.

Radioskval

September 1st, 2008

Det finns två låtar som får mig att släppa allt när jag hör dem på radio.

[youtube]n6vlSgaKeG8[/youtube]
Almaz med Randy Crawford.

[youtube]ge35zfbIPZ8[/youtube]
No air med Jordin Sparks feat. Chris Brown.

Att överrösta

August 29th, 2008

I tre veckor håller de på att borra i väggarna på jobbet. Nu har jag hittat lösningen för att uthärda. Jag, stereo, hörlurar. Och Kal P. Dal.

[youtube]MPMONg_AzbY[/youtube]

Glory

August 26th, 2008

För att vara jag är det väldigt oväntat. Jag tycker om den amerikanska versionen av SYTYCD (So you think you can dance). Jag och dans är väl ingen hit i vanliga fall. I kvällens avsnitt blev jag dock särskilt imponerad av Josh och Katee.

[youtube]PkKJdx3dEGE[/youtube]

Klippet är bara på 1:40. På 1:13 springer Katee på luft och på 1:20 gör Josh ett snyggt infångande. Väldigt snyggt nummer. Juryns omdöme finns inte i klippet men de fick högsta betyg för att med små medel förmedla väldigt mycket känsla och historia.

Låten de dansar till är Adeles Hometown Glory.

[youtube]nL49yZNE4yk[/youtube]

Moonlight on Terry

August 22nd, 2008

I långt mer än tio år har jag lyssnat på och köpt skivor med Terry Oldfield. De duger väldigt bra som en ljudmatta i bakgrunden när man går hemma. Eller om man behöver fokusera på en tarotläggning. Oh, det var länge sedan. Tarot. Undrar hur mycket jag kommer ihåg. Fast det är klart - kan man glömma intuition? Och behöver man tarot till det?

[youtube]OV2PL7TXNQs[/youtube]

På Youtube har han en egen sida där han lägger ut en del av sin musik. Som denna:

[youtube]YfNbAN8PJp8[/youtube]

My baby takes the morning train

August 17th, 2008

Elgigantens tv-reklam är enerverande. För senaste låten har satt sig.

[youtube]Nka0yGnHNek[/youtube]
Sheena Easton - Morning train (9 to 5)

Inbyggd webcam i datorn. Usch, då. Det var många år sedan jag använde webcam.


Okej, lite modifierad bild. För att liva upp min tråkiga uppenbarelse.

Och så har jag återinstallerat Messenger nu när jag har ny dator med snabbare processor. Det fungerade inte så bra tidigare. Får se om detta blir bättre.

Balanserar

August 15th, 2008

Madonna vill inte att vi påminner henne om 50-årsdagen i morgon. För egentligen fyller hon inte 50 då hon enligt kabbala själsligt bara är 36 år. I mina öron låter det verkligen som en 50-årskris. Oprah har ju annars sagt att vara 50+ är underbart, bästa tiden i livet, 50 är nya 40. Det tycker jag är nära nog 36. Så det där med 50 går jämt ut med 36.

Det sorgliga är annars att Kanal 5 i morgon ägnar hela dagen åt Madonna med filmer och konserter. Filmerna vill väl ingen se? Kanal 5 måste ha fått visningsrättigheterna väldigt billigt. Och konserterna. Madonna på skiva är uthärdligt, men inte live. Detta jippo på tv ser jag som ett "spara pengar, ingen tittar ändå på tv en lördag".

Okej, jag är kritiskt mot idoldyrkan av Madonna. Några bra låtar, värdelös sång, otrevlig/tarvlig personlighet (vad jag förstått efter att ha följt Madonna i 25 år). Låt henne gå i pension.

Oj, så negativ jag är. Se detta som mitt försök att upprätthålla en balans jämfört med alla som obefogat kommer att hylla henne i morgon som någon av betydelse. Vad jag egentligen tycker om Madonna? Både och. Någonstans mittemellan. Ingen favoritartist men heller ingen jag flyr.

En låt Madonna skrivit:
[youtube]1wvA96rhkIg[/youtube]

I dessa OS-tider

August 14th, 2008

Söndag = music time

August 10th, 2008

Musiksöndag. Det var länge sedan. Just nu lyssnar jag på inte helt färska disco-/poplåtar.

[youtube]9r75BM-frds[/youtube]
Black Eyed Peas featuring Macy Gray - Request Line

[youtube]A1BVHP514ZQ[/youtube]
Foxy Brown feat. Kelis - Candy

[youtube]mwJeWi7496o[/youtube]
House Of Glass - Disco Down

[youtube]7DBG_uDp8Qc[/youtube]
Moloko - Sing it Back

Testar plugin

August 9th, 2008

Måste ju testa det uppdaterade youtube-plugin:et. Hm... Äh, det får bli intervju med Nadia Björlin. (Ex-svenskan som är med i Våra bästa år/Days of our lives).

[youtube]xZ-u5Dd-yT0[/youtube]

Och något musikaliskt... Michael Bublé?

[youtube]wvNSI4-PV8s[/youtube]